artiști
costin soare
chitarist
Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.
Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.
Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 25 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună ş.a. În 2022 și 2023, cântă, după mai bine de 30 de ani de la premieră, alături de orchestrele din Iași, Sibiu, Bacău și Ploiești, Concertul pentru chitară și orchestră de Dumitru Capoianu, primul concert scris la noi dedicat chitarei clasice.
Ultimul proiect la nivel naţional, intitulat MELANCOLIA, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu şi lutistul Constantin Lazăr, a cuprins o serie de 9 concerte cu caracter interdisciplinar (muzică, pictură, fotografie, poezie) desfăşurate în 7 oraşe ale ţării: Bucureşti, Sinaia, Mediaş, Sibiu, Iaşi, Bârlad, Ploieşti. Concertele au avut loc în spaţii de patrimoniu, potrivite ideii organizatorilor de a reconstitui atmosfera specifică Schubertiadelor, şi a propus un program inedit pentru spaţiul muzical românesc, cu cântece pentru voce şi lăută de John Dowland şi lied-uri de Franz Schubert aranjate pentru voce şi chitară. Expoziţia virtuală cu picturi din Renaştere şi Romantism, fotografiile artistului Daniel Munteanu, lucrările pentru lăută şi chitară scrise în premieră în spaţiul românesc de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu şi traducerile tetelor cântate de către Alexandru M. Călin (prezente în caietul-program de 30 de pagini), au îmbogăţit experienţa spectatorilor prezenţi.
Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 – 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea “Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.
În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.
ionel barac
narator
Actor, absolvent al UNATC I.L. Caragiale București în anul 2009, secția Păpuși-Marionete, cu o experiență vastă în teatru, atât ca păpușar în proiecte de teatru independent: „Cănuță, om sucit” (regia Eduard Cîrlan), „Les Deux Aniers” (regia Mathieu Liseau), „Însetați” (regia Elena Morar), „Țara lui Gufi” (regia Decebal Marin), în spectacole de teatru non-verbal și pantomimă „Înșir-te Mărgărite” (regia Dan Puric), „Fluturi și Oameni” și „Curcubeul Poveștilor” (regia Silviu Oltean), „România Dodoloață” (regia Radu Gabriel), „Zeus” (regia Paul Cimpoieru), cât și în spectacole de stradă, muzicale, farse medievale, commedia dell’arte ș.a.m.d.
Colaborator al Operei Naționale București, TNB, Compania Nouă, Compania Passe-Partout Dan Puric, Teatrul Nou.
Participant la nenumărate festivaluri de teatru, workshop-uri, evenimente ale orașului, atât în țară, cât și în afara ei (Franța, Belgia, Germania, Statele Unite, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Kosovo)
Chitarist, membru component al grupului de muzică medievală „Truverii”, cu un album solo lansat in 2023 (Eclectic) și participant alături de Alexandra Stroe la festivalul “Weekend Sessions” cu „Concert de Chitară Eclectică”.
Profesor de actorie și instructor de tir cu arcul și spadă medievală, cu experiență în lucrul cu copiii.
Practicant de arte marțiale, stilul wu-shu, elev al Maestrului Zhu Rong Fu.
Actor în scurt-metraje, reclame și seriale Youtube.
alex icodin
artist vizual
Alex Icodin este un profesor și artist vizual cu o vastă experiență în domeniul designului și ilustrației, acumulată pe parcursul a peste 24 de ani în industria creativă din România. Acesta și-a început cariera în domeniul publicității, lucrând timp de 9 ani în agențiile de publicitate de top din țară, unde a obținut numeroase premii pentru art direction în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de publicitate românești, precum și participări remarcabile la competițiile din Europa Centrală.
Alex Icodin nu doar a lucrat în domeniul creativ, ci și-a dedicat timpul și energiile pentru a împărtăși cunoștințele sale și pentru a inspira următoarea generație de artiști și designeri. A organizat ateliere de creație pentru copii și a colaborat cu diverse organizații și inițiative, precum Citim Împreună România și Asociația Cârțișoara, în dezvoltarea creativității și imaginației copiilor.
În publicitate a colaborat ca art director în agenții de publicitate cu branduri de renume din România, precum Bergenbier, Prigat, Bonux, Primola și Elite, construind identități memorabile prin design de logo, ilustrație și packaging.
Ulterior, Alex și-a îndreptat atenția spre domeniul branding-ului, unde și-a petrecut 15 ani conducând creativ studioul Open View și lucrând la dezvoltarea identităților de marcă pentru diverse companii și antreprenori români, precum Life Care, NoMoMoo, Klintensiv, Restocracy, Milu Cafe și multe altele.
Pe lângă activitatea sa profesională în industria creativă, Alex s-a implicat și în educație, predând design la Master în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA timp de 7 ani. A dezvoltat, de asemenea, un curs de design și artă vizuală în publicitate, adaptat cerințelor pieței de marketing din România, care îmbină strategia vizuală cu tehnici creative și procesul de creație într-un mod interactiv, oferind tinerilor practicieni o platformă solidă pentru dezvoltarea profesională în domeniu.
Prin implicarea sa activă în educație și în industria creativă, Alex Icodin și-a pus amprenta pe peisajul artistic și cultural din România, contribuind la formarea și inspirația multor tineri talentați și la dezvoltarea unor identități de marcă puternice și memorabile pentru diverse companii și inițiative.